16 Temmuz 2011 Cumartesi

Vieira futbolu bırakmış

Beyaz (şovmen olan) bi televizyon programında mealen şöyle bişey söylemişti: "40 yaşına geldim, içgüdüsel olarak hala futbolcuların benden büyük olduğunu zannediyorum".

Benzer bi his bende de hep mevcut, halbuki Messi bile benden 2 yaş küçük. Aynı mahallede otursak bana abi diycek yani :)

Bi futbolcu futbolu bıraktığında da kendimi yaşlanmış hissediyorum hep. Hele futbolu anlayarak (ya da anladığımı düşünerek) izlemeye başladığım jenerasyonlara aitse.
Patrick Vieira da futbolu bırakmış. Çoğu futbolsever kendisini zaten bilir de ben kısaca özet geçeyim:



Xavi-Iniesta'lar parlamadan önce buralar bu Senegal asıllı Fransız abiden ve şürekasından sorulurdu. Sağlam, güçlü, alan kapatıcı, presçi önliberoların (defansif ortasahaların) en önde bayrak taşıyanıydı, çok uzun süre çağdaş futbolda önliberoların kral olmasının sebeplerindendi. Arsenal'in uzun süre kaptanlığını yaptı, orada tanındı. Fransa Milli Takımı'nın da değişmez elemanlarındandı, yaşlanana kadar.

Şahsi fikrimce düşüşü, transfer olduğu Juventus'un şike sebebiyle küme düşürülmesiyle başladı. 'Almanlar yenilince biz de yenilmiş sayıldık' durumu yaşadı, Inter'e transfer oldu ama o yıllar İtalya Ligi'nin en zevsiz, rekabetten uzak yıllarıydı. Geçen yıl Inter'den Manchester City'ye geçti ve burada da futbolu bıraktı.



Egosuz bi futbolcuydu, takımına adam gibi katkı yapmaya çalışırdı. Arsenal'de oynadığı sürede Arsenal'in, Desailly ve Zidane futbolu bıraktıktan sonra da Fransa Milli Takımı'nın kaptanlığını yaptı.

Kazanmadığı şey de kalmamış abinin. Kulüp bazında 3 Premier Lig şampiyonluğu, 5 İngiltere Kupası, 4 Community Shield, (biri daha sonra geri alınan) 5 Serie A şampiyonluğu, 2 İtalya Kupası, 1 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu. Milli takım bazında da 1 Dünya Kupası, 1 Avrupa Şampiyonluğu ve 1 Konfederasyon Kupası.

Bi tane de kaybedilmiş UEFA kupası finali var, bilin bakalım kime karşı? (Cimbomlu arkadaşların gururunu okşayalım :)

Ayrıca kendisinin efsane CM 2001/2002 oyuncularının kalbinde de özel bi yeri vardır, ful 20 sağ sütunuyla dünyanın en iyi 3-4 ortasahasından biriydi, karşı takımda Vieira varsa oyun rakip ortasahalara azaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

bi diyeceğin varsa, buyur burdan yak